NSX-T Transport Zone Nedir?
Bu yazımda sizlere VMware’ın Software Defined Network(SDN) çözümü olan NSX-T’nin çok fazla karıştırılan tanımlarından biri olan Transport Zone(TZ) kavramını açıklayacağım.
Zone kelimesinin Türkçesinden de anlayacağım üzere bir bölge veya alandan bahsedilmektedir. En kolay tanımla Transport Zone ESXi hostların hangi logical switch’leri görebileceğini yani host üzerindeki VM’lerin hangi segmentlere bağlanabileceği limitini belirler. Segment bilindiği üzere mantıksal switch’lerdir. Örnek olarak oluşturduğunuz bir Transport Zone (TZ-01-Test) üzerine segmentler tanımlanabilir. Bu Transport Zone’a dahil olan ESXi hostlar ilgili segmentleri görebilmektedir. Bu durumda farklı Transport Zone’larda bulunan sanal makineler birbirleriyle layer 2 konuşamamaktadır. Bir segment sadece bir Transport Zone’a dahil olabilmektedir.
Overlay ve VLAN olmak üzere 2 farklı tip Transport Zone bulunmaktadır.
Overlay Transport Zone Nedir?
ESXi, KVM hostlar ve Edge node’lar overlay TZ’un parçası olabilirler. Overlay TZ üzerinden Transport Node’lar arası Geneve paketleri taşınır. Bu işlemde TEP IP’ler kullanılır. Geneve özel bir encapsulation yöntemidir. Bu yöntem sayesinde L3 paketler L2 olarak taşınabilmektedir. Bir host veya edge overlay TZ’a eklendiğinde ilgili node’a N-VDS yüklenir. (Varolan vDS 7.0’da kullanılabilir.)
VLAN Transport Zone Nedir?
Overlay TZ’da olduğu gibi host’lar ve edge’ler VLAN TZ’a katılabilirler. Bu tip TZ adından da anlaşıldığı üzere VLAN bazlı segmentleri desteklemektedir.
Aşağıdaki örnek topology’de görüldüğü üzere aynı Overlay TZ’da 2 farklı segment bulunmaktadır. Bu segmentler birbirine doğrudan T1 Gateway ile bağlıdır. Fabric A ve B site’larında ise VLAN tabanlı TZ’lar bulunmaktadır. Bunlar doğrudan T1 gateway’e baglanarak NSX-T ortamı ile veya traditional fiziksel network’le etkileşime geçebilirler.
Şimdi beraber Transport Zone oluşturabiliriz. (Not: İşlem öncesinde vCenter Server Compute Manager olarak NSX-T ortamına eklenmiştir.)
- System>Fabric>Transport Zones>Add diyerek öncelikler hostlar ve edge’ler arası kullanılan overlay TZ’u ekliyoruz.
2. VLAN Transport Zone oluşturuyoruz. (Edge’ler için VLAN TZ ayrı olarak oluşturup uplink teaming policy verebilirsiniz.)