RIP ile Yönlendirme
RIP (Yönlendirici Bilgi Protokolü) günümüzde nadiren kullanılan bir protokoldür, fakat yönlendirmenin temellerini anlamak için kullanışlı bir protokoldür. RIPv1 bir dinamik yönlendirme protokülüdür bu prokolü aktif etmek için router rip komudu kullanılır. Bu komut ile rip protokolü direk olarak başlamaz fakat rip için konfigürasyon moduna girmemizi sağlar. RIPv1 classful çalışan bir protokoldür yani bir subnet adres girildiği zaman IOS otomatik olarak onu classful network adresine döndüştürür. Örneğin 192.168.1.53 adresini girdiğinizde bu otomatik olarak 192.168.1.0 şeklinde konfigürasyona eklenecektir.
Router rip komutundan sonra cihazın bağlı olduğu networkleri tek tek yazmamız gerekiyor bunun içinde format network 192.168.1.0 şeklinde olmalıdır. Show ip protocols ile kontrol ettiğimizde çalışan rip protokolünün 30 saniyede bir update aldığını görebiliriz.
RIPv1 ve RIPv2 otomatik olarak network summarization dediğimiz özetlemeyi yapar. Eğer kullandığınız topolojiye bu özetleme ters düşüyorsa no auto-summary diyerek bu özelliği kapatabilirsiniz. Bu komut RIPv1’de çalışmamaktadır.
Eğer bir ağı RIP yapılandırmasına dahil etmemek istiyorsak ki bu işlem güvenlik ve fazla kaynak harcama konusundan çok önemlidir o interdace’i passive duruma getirmemiz gerekmektedir. Router rip komudunun ardından passive-interface fa0/0 şeklinde interface’i RIP trafigine kapatabiliriz. Default routanın RIP içerisinde anons edilmesini istiyorsak default rotanın yazılı olduğu routerda router rip ‘den sonra default-information originate komudunu yazmamız gerekir.