vCenter Content Library

vCenter Server ile birlikte gelen Content Library yapısında VM , vAPP template’lerini ve diğer tip dosyaları barındırabilmekteyiz. Bu taslakları kullanarak VM ve vApp oluşturulabilmektedir. Ayrıca bu template’leri farklı vCenter node’lar ile paylaşabilmekteyiz.

vCenter kullanarak Content Library oluşturabiliriz. Bu kütüphaneleri farklı ortamlarla paylaşmak için HTTPs(443) portunun iki adres arası açık olması gerekmektedir. 

Temel olarak iki tip library oluşturabilmekteyiz bunlar;

Local Libraries

Tek bir vCenter node’unda store etmek istediğimiz library için bu tipi kullanabiliriz. Local library publish edilerek farklı ortamlar tarafından subscribe edilebilir ve kullanılabilir hale getirilir. Subscribe işleminde authentication kullanılabilir. 

Subscribed Libraries

Publish edilmiş bir library için Subscribed Libraries oluşturabilmekteyiz. Bir kütüphaneye subscribe olduğunuzda kütüphanedeki bütün verileri indirebilir veya sadece metadata’ları indirebilirsiniz. Metadata’ları indirdiğinizde sonrasında istediğiniz objeyi seçerek indirebilirsiniz.

Belirli aralıklarla otomatik olarak subscribe edilmiş kütüphane senkronize edilmektedir bu işlem manuel olarak da tetiklenebilir. Subscribe olunmuş bir kütüphaneye dosya ekleme ve çıkarma işlemleri yapılamamaktadır. Bu işlem sadece publish edilen kütüphanenin administrator’u tarafından yapılabilmektedir.

Content Library Oluşturma:

vCenter Menüsünden Content Library’yi açıyoruz. Ardından “Create” diyerek Content Library’i oluşturmaya başlayabiliriz. 

Oluşturacağımız kütüphane için bir isim veriyoruz ve hangi vCenter instance için bu kütüphaneyi oluşturacağımızı seçiyoruz. ELM bulunan ortamlarda farklı vCenter’lar bulunabildiğinden bu seçim önemli olabiliyor. 

İlk aşamada Local Library’i oluşturacağız ve bu library’ye subscribe olacağız. Farklı ortamlarla paylaşmak için “Enable publish” seçeneğini aktif edebilir ve güvenlik amaçlı password koyabilirsiniz.

Content Library objelerinin barındırılacağı datastore’u seçiyoruz ve kütüphanemizi oluşturuyoruz. İşlem bu kadar basittir.

Artık kütüphanemizi listede görebiliyoruz. Oluşturduğumuz kütüphaneye erişmek için kütüphanenin bağlantı linkini kopyalıyoruz. Şimdi bu kütüphaneye nasıl subscribe olabileceğimize bakalım.

Tekrar “Create” seçeneği ile isim veriyoruz ve vCenter instance seçiyoruz. 2. Aşamada Subscribed Content Library’i seçiyoruz ve kopyaladığımız linki ilgili alana yapıştırıyoruz. Kütüphaneyi oluşturuken tanımladığımız şifreyi giriyoruz. Ben sadece metadata’ları indirmesi için içerik indirme kısmını “When needed” olarak işaretledim siz arzunuza göre değiştirebilirsiniz. 

Barındırılmasını istediğimiz datastore’u seçiyoruz ve subscribe işlemini bitiriyoruz.

Şimdi test amaçlı envanterimizden bir makineyi template olarak kütüphaneye kaydedelim.

Envanter’den sanal makineyi seçiyoruz “Clone” tabına gelerek “Clone as Template to Library” diyoruz. Template’i kaydedeceğimiz kütüphaneyi, işlem için kullanacağımız ESXi host’u ve datastore’u seçerek tamamlıyoruz. 

Bu işlem zaman alacaktır. 

Son olarak Local kütüphanemizden “New Subscribtion” diyerek Subscribtion’ı onaylamamız gerekiyor. Bu işlemde network seçimi önemlidir. 

Ardından Template’i aşağıdaki ekran alıntısındaki gibi publish ediyoruz.

Artık hem Local kütüphanemizden ve subscribed kütüphanemizden objeye erişim sağlayabileceğiz.

İzzet Can Yağcı

VCAP-DCV 2020, Double VCP-DCV Network & Virtualization, CCNA Routing & Switching, Windows Server 2012 70-410/411

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir