vCenter Server Appliance 7.0 Kurulumu Bölüm 2

Bir önceki makalede başladığımız vCenter Appliance kurulumuna Stage 2 ile devam ediyoruz. Eğer kurulum tamamlandı fakat Installer kapandıysa aynı ekrana web browser üzerinden 5480 portundan devam edebilirsiniz. Introduction ekranında “Next” seçeneği ile devam ediyoruz.

ADIM 1.

Ortamınızda NTP sunucusu varsa ve vCenter network üzerinden NTP sunucuya erişilebiliyorsa zaman senkronizasyonu için NTP tanımlayabilirsiniz veya bulunduğu host’un NTP ayarlarını kullanmasını sağlayabilirsiniz. Bir diğer seçenek defaultta disable gelen SSH erişimi olacaktır. Test ortamı olduğu için “Enabled” olarak değiştirdim, siz kurumunuzun güvenlik politikasına göre erişimi açabilir veya kapalı bırakabilirsiniz.

ADIM2.
Bilindiği üzere vCenter Server üzerinde authentication için kullanılan bir SSO domain bulunması gerekmektedir. Varolan bir SSO domain varsa katılabilir veya yeni bir SSO domain kurabilirsiniz. Administrator kullanıcısı default kullanıcıdır, kullanıcı ismi değiştirilememektedir. Fakat SSO domain ismini kendiniz tanımyabilirsiniz.

ADIM3.

vSphere Health ve vCenter 7.0 ile beraber gelen Update Planner gibi bazı özellikleri kullanmak istiyorsanız Customer Experience Program’a katılmanız gerekmektedir. “Next” diyerek devam ediyoruz.

ADIM4.
Son aşamada “Finish” seçeneğinden önce ilgili host’a bağlanıp Stage1’de kurulmuş olan vCenter Appliance sanal makinesinin snapshot’ını almanızı herhangi bir sorun yaşamanız halinde en başa dönmek zorunda kalmamanız için öneriyorum.

Stage 2 başarılı bir şekilde tamamlandığında aşağıdaki ekranla karşılacaksınız. Bütün servisler başarıyla çalıştığına göre artık vCenter’a login olabiliriz.

Envanter boş bir şekilde gelecektir. Kendi DataCenter objenizi oluşturabilir ve lisans tanımlamalarını yaptıktan sonra ESXi hostları eklemeye başlayabilirsiniz. Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandığı için snapshot’ı silmeniz önerilmektedir. Snapshot bir backup yöntemi degildir eski snapshot’lar sanal makinede yavaşlığa sebep olmaktadır. Bu sebeple 72 saat içerisinde silinmesi önerilmektedir.

İzzet Can Yağcı

VCAP-DCV 2020, Double VCP-DCV Network & Virtualization, CCNA Routing & Switching, Windows Server 2012 70-410/411

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir