File Server

File Server ağ üzerinde dosya paylaşma(döküman, video, müzik, resim, veritabanı vb.) amacı ile kurulmuş bir makinedir. Genelde aynı ağda bulunan makinelere hizmet eder. Dosya sunucuları işlemsel görevler için tasarlanmaz ve son kullanıcı için program çalıştırmaz. File Transfer Protocol veya HTTP ile internet üzerindeki dosya sunucularına erişim sağlayabiliriz.

Teknoloji geliştikçe dosya depolamada erişim hızı, dosya kurtarma ve güvenlik gibi sistemler değişim göstermektedir. Yeni bir donanımınların geliştirilmesi (Manyetik tape ve Solid State Disk gibi) bu sistemlerin kurulumunda planlanan performans, kapasite ve maliyet gibi değişkenlerin önem almasınıda yanında getirmiştir.

DFS (Dağınık Dosya Sistemi) Nedir ?

Microsoft’un geliştirdiği bir sistemdir bazen MS-DFS  olarakda adlandırılır. Sunucu ve client arasındaki dosya transferinde, RDC (Uzaktan Sıkıştırma Teknolojisi) algoritması ile daha verimli ve hızlı bir alış veriş sağlamamıza yardımcı olur.  Bütün dosyaları olduğu gibi kopyalamak yerine dosya üzerindeki degişiklikleri tespit ederek sadece degişiklik olan kısımları kopyalar.

Sunucuya 2 farklı şekilde implement edilir.

Bağımsız DFS: DFS root local bilgisayarda olur Active Directory olmadan kullanılır. Bağımsız DFS’e sadece o bilgisayar üzerinde açılan hesaplar erişebilir. Başka DFS’ler ile çalışamaz bu ve benzeri kısıtlanmış seçeneklerden dolayı Windows NT 4.0’dan sonra kullanılmamıştır.

Domain tabanlı DFS: Bütün konfigürasyonlarını active directory içerisinde barındırır. Kullanıcı DFS dosyasına ulaşmak istediğinde kullanıcının netlogon servisi isim sunucundan gelen isimleri tanımlamak için sorguyu ilk olarak Active Directory’e sorar . Sonra netlogon en yakın isim sunucusu ile iletişim kurmaya çalışır. İletişim kurulduktan sonra dosya yapısı client’a iletilir ve bu yapıya göre hedeflenen dosyayı seçer.

İzzet Can Yağcı

VCAP-DCV 2020, Double VCP-DCV Network & Virtualization, CCNA Routing & Switching, Windows Server 2012 70-410/411

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir