VMware Auto Deploy Nedir? Nasıl Kurulur? – Bölüm 1

Bu yazımda sizlere en anlaşılır şekilde VMware’ın bize sunmuş olduğu Auto Deploy özelliğinden bahsedeceğim ve sizlerle bu ürünü test ortamımızda aktifleştirerek kullanmayı göstereceğim. (Ortamda vSphere 7.x sürümü kullanılmaktadır.)

Auto Deploy bizlere yüzlerce fiziksel sunucuya ESXi kurmamızda yardımcı olmaktadır. Bizim belirlediğimiz imajları ilgili sunuculara uyguladığımız rule’ları baz alarak kurulum yapmamıza olanak sağlar. Oluşturacağımız host profilleri ile kurduğumuz ESXi hostları vCenter’da istediğimiz cluster’a ve folder’a alabilmekteyiz.

Auto deploy’u genel olarak iki farklı modda kullanmaktayız;

Stateless Caching: ESXi host Auto deploy yardımıyla PXE boot olarak ESXi imajı kullanmaktadır. Bu imajı ESXi local diskinde, remote diskte veya SD Card/USB disk’te cachelemektedir ve bu bize Auto Deploy’un aktif olmadığı zamanlarda sorun yaşamamızı sağlar.

Statefull: Fiziksel sunucumuz Auto deploy yardımıyla ESXi image’ı local diskinde, remote diskte veya SD Card/USB diske yazmaktadır. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra host’un artık Auto deploy’a ihtiyacı yoktur.

Şimdi kurulum için ihtiyaç duyduğumuz bileşenlere göz atalım:

  1. DHCP Server
  2. TFTP Server
  3. ESXi image

Bu makaleyi okuduğunuza göre ortamınızda yönettiğiniz bir vCenter olduğunu varsayıyorum çünkü Auto Deploy vCenter ile gelen bir özelliktir. Hadi Auto Deploy’u enable ederek işlemlere kolaydan zora başlayalım.

Auto Deploy Özelliğini Aktifleştirme

vCenter Server’a geldiğimizde Menü’den Auto Deploy’u seçiyoruz ve gelen ekranda Image Builder ve Auto Deploy’u enable ediyoruz. Bu işlemi yaptığımızda arka planda vCenter’ın default’ta kapalı olarak gelen Auto deploy ve Image Builder servisleri başlatılacaktır.

Image Depot Hazırlama

Bu işlemde çok detaya girmeyeceğim çünkü bu konuyu farklı bir makalemde sizlere açıkladım. İlgili makale için tıklayınız.

Bu aşamada Auto Deploy ile kurmak istediğiniz ESXi hostlar için image ayarlamanız gerekmektedir. Bu image iso değil offline bundle olan .zip dosyası olmalıdır. Farklı vendorların farklı sürümler için hazırlamış olduğu custom image’lar bulunmaktadır. Bu image’lara kolaylıkla VMware’ın web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Şimdi indirdiğimiz offline bundle’ı ortamımıza import ediyoruz. Bu işlemi Auto Deploy’un altında Software Depot’dan yapacağız. Ben örnek olarak HPE’nin 7.0U3 için hazırlanmış Custom image’ını ortamıma import ediyorum.

Image’da değişiklik yapmak isterseniz Custom Image oluşturma makalemi okumanızı öneriyorum. Bu image upload edildikten sonra içerdiği driver’ları kolaylıkla görebilmekteyiz.

Aşağıdaki flow’da görüldüğü üzere fiziksel sunucumuz önce DHCP’den IP ve TFTP lokasyon bilgisi alacaktır. Ardından TFTP’ye bağlanıp PXE dosyasını çekecek ve Auto Deploy sunucumuza yani vCenter’a gelip hit ettiği rule’a göre Image ve Host profile basılacaktır.

Devamı için Bölüm 2’ye geçiniz.

İzzet Can Yağcı

VCAP-DCV 2020, Double VCP-DCV Network & Virtualization, CCNA Routing & Switching, Windows Server 2012 70-410/411

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir