DNS Nedir ?

Bir endüstri standardı olan DNS sisteminde temel amaç alan adlarını IP adresilerine çevirmektir. Bilgisayarlar birbirleriyle bağlantı kurmak için IP adreslerini kullanırlar fakat son kullanıcı genelde bu IP adreslerini kullanmadan direk isim yazarak haberleşme sağlar. Kabaca bu şekilde haberleşmemize olanak sağlayan sistemdir. Bu isim çözümleme süreci genelde telefon rehberine benzetilir arayacağınız kişinin adını bilirsiniz fakat numarasını bilemezsiniz.

Örneğin www.example.com adresini akılda tutmak bir IP adresini akılda tutmaktan daha kolaydır. Example.com numerik adresini değiştirmeye karar verebilir bu sistemin size ek olarak bir faydasıda budur numerik adresi değişse bile domain ismi halen aynı kalacağı için bağlantımızda sorun olmayacaktır.

DNS sunucusu isim çözümlemeyi Berkeley Internet Name Domain (BIND)  kullanarak sağlar. BIND 1980 yılında Kaliforniya üniversitesindeki 4 öğrenci tarafından geliştirilmiştir. İnternet üzerinde en yaygın kullanılan DNS mesaj formatıdır. BIND ile daha fazla bilgi için tıkla!.

DNS sunucuları isim çözümlemek için farklı tiplerde kayıtlar tutar. Bu kayıtlar isim, adres ve tip içerirler. Bu kayıtlardan bazıları;

  • A : Son kullanıcı adresi (Ipv4)
  • AAAA : Son kullanıcı adresi (Ipv6)
  • NS : Yetkili isim sunucusu
  • CNAME : Tam nitelikli alan adı(FQDN) birden fazla hizmet için tek ağ adresi kullanıldığı durumlarda tek tek değişmek yerine bu şekilde kullanarak değişimlerden diğer tiplerinden etkilenmesini sağlarız.
  • MX : Mail Exchange sunucular için alan adı haritası çıkarır, alandaki bütün sunucuların listesi için.

Kullanıcı (Client) bir sorgu yaptığında sunucunun BIND işlemi isim çözümlemek için öncelikle kendi kayıtlarına bakar eğer çözümleme için uygun kayıt bulamazsa başka sunucu ile iletişim kurmayı dener.

“ipconfig /displaydns” komutu bütün çerez haline gelmiş DNS kayıtlarını görüntüler.(Windows OS içindir.)

İzzet Can Yağcı

VCAP-DCV 2020, Double VCP-DCV Network & Virtualization, CCNA Routing & Switching, Windows Server 2012 70-410/411

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir